Honeybush tea
Dél-afrikai vadon nővő cserje zsenge hajtásaiból készült, "mézes-gyümölcsös" zamatú mesterséges ízesítést, színezéket nem tartalmazó tea.
Ahogy a Rooibos, úgy a Honeybush is Dél-Afrikából származik. Az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. A magas fennsíkokon vadon terem, ezáltal a forgalomba hozható mennyiség elég korlátozott.
Napjainkban kísérleteznek termesztését nagyobb volumenben beindítani, de mivel nagyon érzékeny növény, sok gondozást és odafigyelést kíván. Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult.
Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kálcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Nem tartalmaz teint, finom és egészséges ital.
ÉLETTANI HATÁSAI: nyugtató hatása van, fejfájás és alvatlanság ellen ajánlják, csökkenti a magas vérnyomást
gyomor bántalmak esetén csökkenti a gyomorgörcsöt, a gyomorégést, segít székrekedés megszüntetésében
az allergiás panaszok csökkentésében nagy szerepe van, u.m.szénanátha, asztma, ekcéma
nagy antioxidáns anyag tartalma lassítja a szervezet öregedését és erősíti az immunrendszert
vasat, káliumot és rezet tartalmaz, ami elősegíti a szervezet anyagcseréjét. Vas tartalma miatt terhes nőknek is ajánlják
ezenkívül tartalmaz még kálciumot, vasat, mangánt, cinket és magnéziumot, amely anyagok a szervezet számára fontos összetevők
reggeli fogyasztás során frissítő hatású, napközben jó szomjoltó míg este feszültségoldó hatású
ELKÉSZÍTÉSE: 1 liter forró vízbe 1 evőkanál teát helyezünk, 5 percig állni hagyjuk, leszűrve hidegen, vagy melegen egyaránt fogyasztható.
Karkadi tea
hibiszkuszvirág tea, vad-rozella, afrikai mályva, mályvacserje, karkadé, Roselle, Red sorrel, papoula, pampola, pampulha
A szárított hibiszkuszvirág savanykás, frissítő teája, jegesteaként is isszák. Ne cukrozzuk túl. Többféle szerves sav (citromsav, hibiszkuszsav, almasav, borkősav) van benne. Aszkorbinsavban (C-vitamin) is gazdag, és teája szép vörös színű. Ha azt akarjuk, hogy egy teakeverék frissítő jellegű, szebb színű vagy savanykás ízű legyen, akkor adjunk hozzá hibiszkuszvirágot.
Az indiai és maláj sós mártásokben is felhasználják.
Rooibos tea
Első alkalommal a 18. század végén említi egy európai botanikus, hogy Fokföld délnyugati részének őslakói egy tűlevelű növényből rubinvörös színű, fenséges ízű forró italt készítenek, amely frissítve szomjukat oltja, és számos betegségben segít. A rooibos cserjét számtalan névvel illették az évszázadok során, hivatalos növénytani nevét, "Aspalathus Linearis", 1963-ban kapta. Az unikumnak számító "vörös bokor" teát világhódító útjára 1904-ben indította el Benjamin Ginsberg, egy orosz üzletember és kereskedő. A 30-as évektől már ültetvényeken termesztik, de kizárólagos termőterületén a Jóreménység foka közelében, a Cedar hegységben, még vadon is fellelhető.
A Rooibos (vagy Rotbusch: vörös bokor) a dél-afrikai Cedar-rekettyejellegű hegyből származó cserjeféleség. A cserje egy-másfél év után takarítható be először és nyáron 50-60 cm-re levágják. Az első munkafolyamatban levágják és széttépik az ágakat, miközben folyamatosan nedvesen tartják őket. A fermentáció (erjesztés) a szabadban történik és az időjárási viszonyoktól függően 12- 20 óráig tart. Eközben a növényi részek vöröses-barnára színeződnek.
A Rooibos tea őshonos alapanyagának termesztésével 280 termelő foglalkozik, és a forgalmazás a Rooibos Tea Natural Product Ltd. Feladata. Exportra 580 t jut évente.
A "természet ajándéka" ma a dél-afrikaiak nemzeti itala. Frissítő, édeskés ízének és csodálatos színének harmóniája mellett az évek során egyre több egészségre gyakorolt jótékony hatását ismerték fel, így ma az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte.
A dél-afrikai Cape tartomány gyönyörű lankáin évezredek óta őshonos egy különleges növény a ROOIBOS (ejtsd: rojbosz),(Aspalathus linearis). A dél-afrikaiak nyelvén ROOIBOS-nak nevezett cserje jelentése magyarul „vörösbokor ”. Ez a világszerte keresett növény rendkívül nagy koncentrációban tartalmaz fenoloidokat, bioflavonidokat, nyomelemeket (vas,kalcium,magnézium,réz,magnézium) és C vitamint. A készítmény egyedülállósága rendkívül széles felhasználhatóságában rejlik: minden bőrtípusra ajánljuk. Ennek az energizáló, ellenállóképességet fokozó, bőrnyugtató növénynek a kivonata butylene-glycolos oldatformában kerül kozmetikai felhasználásra.
A rooibos tea értékei
Ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt számos szervfunkció serkentője.
Igen hasznos gyomorbántalmak, emésztési zavarok esetén.
Fogyasztása allergiás és aszmatikus megbetegedésekben is előnyös.
Tannin tartalma alacsony, ezért nem gátolja a vas és más elemek felvételét a szervezetbe, így a terhes és szoptatós anyák is fogyaszthatják.
Csecsemők, kisgyermekek számára gyümölcsös és természeténél fogva édeskés íze miatt szintén ideális ital, ráadásul csillapítja a kólikát, és a hasfájást.
Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat.
Sportoláshoz is ideális ital, hiszen nemcsak a szomjat oltja, hanem az energiát is pótolja.
Nem tartalmaz kalóriát és nem olyan keserű, mint a teák általában, sőt kissé édeskés, gyümölcsös íze miatt cukor nélkül is fogyasztható. Ezért kedvelik a fogyókúrázók és mindazok, akik vigyáznak a vonalaikra.
Nem tartalmaz koffeint, ezért ajánlatos azok számára is, akiknek munkája idegi megterheléssel jár, akik hajlamosak a depresszióra, vagy álmatlanságban szenvednek.
Dél-Afrika, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegységben, Clanwilliam környékén őshonos cserje.
1-1,5 méterre megnövő, tűszerű levélkéket hozó bokorszerű cserje. Ágai hosszúak és rendkívül hajlékonyak. Az ágakon számtalan vékony, levelekkel borított oldalág található. Egyenes állású, tűlevélhez hasonlító, 10-50 mm hosszú, 1 mm vastag, finoman szőrözött, hegyes élű levélkéi vannak. Rövid nyélen ülő, sárga színű és pillangó formájú virágai októberben nyílnak. Termése sárgásbarna, vastag héjú, kemény magvakkal. Meleg és csapadék igénye nagy.
Gyógyhatású részei
A levél, valamint a fás részek és a száron lévő kéreg
Alkalmazása
Ásvány anyagokban, nyomelemekben (kálium, magnézium, vas, kalcium, réz, fluor) és flavonoidokban gazdag. Jelentős mértékben tartalmaz gyümölcscukrokat, poliszaharidokat, aromás illóolajokat (99 aromás anyagot, vitaminokat (karotinok, C, E-vitamin). Csersav tartalma igen csekély. Koffeint és egyéb a központi idegrendszerre ható vegyületet nem tartalmaz.
Teaként kiváló élvezeti ital, kellemes gyümölcsös ízzel, aromával, rubin színnel.
Enyhe gyomornyugtató. Csökkenti a gyomorégést. Kiváló káliumpótló, fokozott verejtékezés esetén, főleg sportoláskor, esetleg vízhajtók mellé ajánlott. Magas fluorid tartalma miatt gyermekeknél a fogzománc erősítésére javasolt. Az allergia során létre jött gyulladásos folyamatokat mérsékeli, nyomelemei révén az anyagcsere folyamatokat serkenti, illóolajai révén pedig a szélgörcsöt oldja.
A rooibos teát az Aspalathus linearis nevű cserjéből nyerik, amely a Dél-Afrikai Köztársaságban, West Cape környékén őshonos. Bár ezt a teát Európa csak nemrégiben fedezte fel, a dél-afrikaiak már jó 300 éve ismerik jótékony hatásait.
Maga a növény egyébként egy zöld, tűlevelű cserje. Leszedés után a zöld tűlevelek pontosan olyan természetes fermentációs folyamaton mennek át, mint a fekete tea levelei. A rooibos tea éppen ennek során nyeri el jellegzetes vörös színét és édeskés ízét. A fermentálás utolsó lépéseként a napon szárítják a tűleveleket - ezután már lehet is finom teát főzni belőlük.
A rooibos szó szerinti jelentése "vörös bokor", nevét a kiszárított levelek és a főzet jellegzetes pirosas színéről kapta.
A rooibos teában nincs koffein, ezért egész nap kortyolgathatjuk.
A rooibos tea kevesebb polifenolt tartalmaz, mint más teafélék, ezért még akkor sem lesz keserű, ha hosszú ideig állni hagyjuk.
A rooibos teában található polifenol ugyanakkor segít a szervezetnek a káros szabad gyökök semlegesítésében.
Mi több, a cukor nélkül elkészített rooibos teában egyáltalán nincs kalória!
Enyhe és ízletes aromáját, édeskés ízét nagyon sokan szeretik. Aranyló vörös színe pedig oly csábító, hogy érdemesebb üvegpohárban és nem agyagból készült bögrében felszolgálni - az ízélmény mellé a tea pompás látványa társul.
Egy jó csésze tea mindig jó alkalom egy kis pihenésre és kényeztetésre. A rooibos nemcsak kellemes, hanem jótékony antioxidánsokban is gazdag, emellett nem tartalmaz koffeint. Ezért aztán a nap bármely szakában fogyaszthatjuk. Sőt, gyerekek számára is egészséges alternatívát kínál a cukrozott üdítőitalokkal szemben.
Hogyan készül a Rooibos tea?
A Rooibos teát pontosan ugyanúgy kell főzni, mint a többi teát. Személyenként egy-egy filtert tegyünk a csészébe, pohárba.
Hagyjuk ázni 3-5 percig, mert ilyenkor a legjobb az aromája.
A Rooibos tea még hosszú ázás után sem lesz keserű.
A Rooibos tea eleve kissé édes, ezért próbáljuk ki cukor nélkül.
Nagyon finom a lehűtött Rooibos tea is! Főzzük le a teát a fentiek szerint, de hagyjuk ázni legalább 30 percig. Hűtsük le a hűtőben, majd szolgáljuk fel jégkockával, citrom- vagy narancsszelettel, esetleg egy kis nádcukorral.
PICKWICK ROOIBOS VÁLTOZATOK
Rooibos Original Spices
A Rooibos Original Spices klasszikus rooibos teakeverék, enyhe fahéj felhangokkal. Dőljön hátra, élvezze a fűszeres aromát és hagyja, hogy a meleg szétáradjon a testében!
Rooibos Mango Peach
A Rooibos Mango Peach eredeti rooibos tea és apró mangódarabkák fenséges elegye. Enyhe, gyümölcsös íze és aromás illata miatt a Rooibos Mango Peach bármikor kikapcsol bennünket egy pár percre.
Rooibos Citrus Fruits
A Rooibos Citrus Fruits klasszikus rooibos tea és frissítő citrusfélék pompás keveréke. Íze kellemes és friss, illata remek. Ideális egy kis kényeztetéshez.
Rooibos Honey
A Rooibos Honey eredeti rooibos tea és a méz édeskés ízének harmonikus egyvelege. Kapcsolódjon ki egy pillanatra ennek a kellemes ízvilágnak a segítségével.
Rooibos tea
A Rooibos dél-afrikai bokor, melynek tüskés kérgét és leveleit szárítják ki a napon és vágják kis darabokra, mely aztán a főzet alapját képezi. A rendkívül gyomorkímélő egyvelegből készült tea számos sejtvédő flavonoidot tartalmaz, melyek antioxidáns hatásukról ismertek. A Rooibos főzet, magas C-vitamin tartalma segíti a zsírégetést, kálium tartalma az emberi test vízháztartását szabályozza. Mangán, kalcium, magnézium és vastartalma is kiemelkedő.
Elkészítése: Egyszerűen forró vízzel öntsük le a száraz teát. Majd 100 gramm aszalt sárgabarackot adjunk 100 ml Rooibos teafőzethez, majd keverjünk hozzá 3 evőkanál almaecetet. Az így létrejött püré két adag zsírölő-ital előállításához megfelelő mennyiség, melyet délelőtt és délután 300 ml Rooibos-teafőzettel felöntve fogyasszunk hűtve vagy forrón. Az kész ital béta-karotinban gazdag és magas ásványanyag tartalmú, ráadásul a benne lévő almaecet enzimei tovább fokozzák a teakeverék zsírégető hatását. |