Africa-Online ● Tudj meg mindent Afrikáról ●
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Welcome


Köszöntelek Afrika világában. Barangolj be minden modult és tudj meg sok érdekességet a Föld második legnépesebb kontinenséről. Az oldalt Mozilla Firefoxban, 1024*768-as felbontásban nézd.

 
Africa

Helyzete
Elnevezés
Keletkezés
Földrajz
Vízrajz
Éghajlat
Növény- és állatvilág
Történelem
Gazdaság
Népesség
Kultúra
Régiók
Érdekességek
Egészség, utazás

 
Informations

Területe: 30,3 millió km2
Legmagasabb pontja: Kibo 5895 m (Kilimandzsáró)
Leghosszabb folyója: Nílus
Lakossága: 924 millió fő

Africa-online.gp
● Nyitás: 2011.02.06.
● Szerkesztő: Ildi
● Kódok: AR Aranymeli
● Forrás: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

G-Portál / História

 
Érdekességek

partvonalának hossza 30.500 km.
● itt van a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű (Viktória-tó) és a második legmélyebb (Tanganyika-tó) álló vize.
Angolában hal meg a legtöbb újszülött a Földön
a világ országai közül Sváziföldön a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam
az afrikai kontinensen Egyenlítői-Guineában a legnagyobb a gazdasági növekedés
az afrikai kontinensen Nigériában él a legtöbb rendszeresen internetező ember
● itt található a Föld leghosszabb folyója a Nílus
itt található a Föld leghosszabb folyója a Nílus
legkisebb területű független állama a Seychelle-szigetek
legnépesebb állama Nigéria

 
Fűszerkeverékek

Baba ghanoush
Közel-keleti padlizsán-püré fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, (szárított vagy friss) petrezselyemmel és tahinival. (Víz, kis ecet, só, bors szükség szerint.)
Pita kenyérre kenik vagy csak belemártogatják.

Berbere
Etióp fűszerkeverék, hozzávalók:
    2 teáskanálnyi egész római köménymag
    4 egész szegfűszeg
    3/4 teáskanálnyi fekete kardamom magja
    1/2 teáskanálnyi egész feketebors
    1/4 teáskanálnyi egész szegfűbors
    1 teáskanálnyi görögszéna mag
    1/2 teáskanálnyi egész koriander mag
    10 apró piros, szárított csilipaprika
    1/2 teáskanálnyi gyömbérpor
    1/4 teáskanálnyi kurkuma
    1 teáskanálnyi só
    2 1/2 evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika
    1/8 teáskanálnyi őrölt fahéj
    1/8 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, pirítsa meg a római köményt, szegfűszeget, kardamomot, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergesse. Húzza félre a lángról és hagyja hűlni 5 percig.
Távolítsa el a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban törje össze, vagy darálja finomra a megpirított fűszereket és a csiliket együtt. Keverje hozzá a többi por alakú hozzávalót is. Tárolja jól záródó üvegcsében száraz, hűvös, sötét helyen.

Dukka(h)

Hozzávalók:
    125 g szezámmag
    75 g mogyoró vagy pörkölt csicseriborsó
    50 g koriandermag
    25 g köménymag
    1 teáskanál só
    1 teáskanál feketebors
    1 teáskanál szárított kakukkfű vagy menta
Ezt az egyiptomi fűszerkeveréket kenyérrel szolgálják fel, amit olívaolajba mártogatnak, majd a dukkába.
Pirítsuk halványbarnára a szezámmagot egy serpenyőben. Vegyük ki. Pirítsuk most a mogyorót 5 percig, dörzsöljük le a héját (a pörkölt csicseriborsót már nem kell pirítani), ezután jön a koriandermag és a kömény, amíg besötétülnek. Mikor kihűltek, mind keverjük össze és törjük durva porrá. Ez a keverék légmentesen lezárva, hűvös helyen 3 hónapig eláll.

Hawaj
hawayil, jemeni fűszerkeverék
Hozzávalók:
    6 teáskanál feketebors
    3 teáskanál köménymag
    1 teáskanál sáfrány
    1 teáskanál kardamommag
    2 teáskanál kurkumapor
Mozsárban vagy mixerben a kurkuma kivételével őröljük össze a fűszereket. Keverjük hozzá a kurkumaport és zárjuk csavaros üvegbe.

Hummus
fűszeres csicseriborsó püré, hommus, hummusz
Hozzávalók:
    25 dkg főtt csicseriborsó
    3 evőkanál szezámkrém (tahini)
    1-2 gerezd fokhagyma
    1/2 teáskanál tengeri só
    2 evőkanál olivaolaj
    2 evőkanál citromlé
Előkészítés: a csicseriborsót válogassuk ki, majd áztassuk be legalább 12 órára, mert rendkívül kemény termény. Az áztatóvizében főzzük puhára, számítsunk 2-2 1/2 óra főzési időre. A főzés alatt képződő habot szedjük le a víz felszínéről. A kuktában történő főzésnél minimum 45 perccel számoljunk. A csicseriborsó íze lényegesen különbözik az általunk ismert hüvelyes növényekétől, inkább semlegesnek mondható, így könnyedén fűszerezhetjük.
A hozzávalókat gyors fordulatszámú, késes pépesítőgéppel finom krémmé dolgozzuk el, ha szükséges egy kis folyadékkal lazítunk állagán.
A kész hummusz ehető így frissen is, de még finomabb, ha a hűtőszekrényben egy pár órára állni hagyjuk. Lepénykenyérrel (pita), valamint friss zöldségekkel - paprika, paradicsom, uborka - fogyasztjuk. Ha elegánsan akarjuk tálalni, a tálban felszolgált hummusz közepét kanállal kicsit megmélyítjük, egy-két evőkanál finom olívaolajat öntünk bele - ebbe lehet mártogatni a hummusz mellé a pitát -, megszórhatjuk kevés szezámmaggal vagy zahtarral (közel-keleti zöldfűszer) vagy tört gránátalmamaggal is.

Kabsa
kebsa fűszerkeverék
Hagyományos szaúd-arábiai és Perzsa-öböl menti találmány: kardamom, fahéj, kömény, szegfűszeg, szerecsendió, koriander, loomi, rózsabors és feketebors őrleménye.

Loomi
Az érett zöldcitromot megfőzik sós vízben, majd napon megszárítják. Feltörve vagy porrá őrölve használják. Irakban és a Perzsa-öböl menti országokban készítik.

Mouhammara
Földimogyoró, olívaolaj, kömény és csili keveréke. Arab kenyérrel fogyasztják.

Moutabel

Arab padlizsánkrém, tahinivel, olívaolajjal és citromlével. Legjobb friss meleg pita-kenyérrel.

Tabil

Hozzávalók:
    1 evőkanál koriandermag
    másfél teáskanál köménymag
    2 gerezd fokhagyma
    1 teáskanál szárított csilipaprika
Tunéziai fűszerkeverék, a tabil ugyan koriandert jelent, de rendszerint ezt a keveréket értik alatta. Törjük össze a hozzávalókat egy mozsárban, majd előmelegített sütőben szárítsuk fél órát. Őröljük meg, zárjuk légmentesen üvegbe. Így 4 hónapig eláll.

Tahini
szezámvaj, szezámmagkrém, összezúzott szezámmag és olívaolaj keveréke
Hozzávalók:
    20 dkg szezámmag
    1 dl víz
    1 gerezd áttört fokhagyma
    2 evőkanál olívaolaj
    tengeri só
    1 citrom leve
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adagoljuk, hogy krémszerű legyen.

Taratour, közel-keleti szezámszósz

Hozzávalók:
    1/4 csésze tahini
    1/4 csésze citromlé
    1/2 csésze víz
    1-2 teáskanál só
Keverjük jól össze, amíg sima lesz. Elég sűrűre szokták készíteni, vigyázzunk a víz adagolásánál. Adhatunk hozzá 1-2 gerezd tört fokhagymát is. Halhoz, falafelhez, keftához vagy bármilyen zöldséghez használható szósz.

Tsire por

Nyugat-afrikai fűszerkeverék, más néven: suya, chin chinga.
Aranybarnára pörköljük a földimogyorót, ahogy kihűlt, megpirítjuk a fahéjat, szegfűszeget, szegfűborst, hogy illatuk felszabaduljon. Hozzákeverünk szárított-tört fűszerpaprikát, gyömbért, szerecsendiót, tengeri sót, és az egészet durvára daráljuk.
Sült húsok száraz páca. Előbb olajozzuk meg kissé a húst. Sütés után is megszórhatjuk vele. A kebabokat előbb lisztbe, majd felvert tojásba és tsire porba mártják.

Zahtar
Jordániai fűszerkeverék, de használják Észak-Afrikában és Törökországban is, főleg sült bárányhoz. Pasztává alakítható egy kis olívaolajjal, olajbogyót pácolnak benne, sütés előtt a lepénykenyér (khoubiz, pita) tetejét kenik meg vele. Hozzávalók:
    50 g szezámmag
    25 g őrölt szumákbogyó (sumac)
    25 g szárított-porított kakukkfű (eredetileg az enyhén sós ízű perzsa bors- v. kakukkfüvet használták, Thymbra spicata L. var. spicata, ma már drága és védett növény, hiányában egy csipet só adható a keverékhez.
Pirítsuk meg a szezámmagot közepes lángon egy serpenyőben kevergetve. Ha kihűlt, adjuk hozzá a szömörcét és a kakukkfüvet. Légmentesen lezárva eláll 3-4 hónapig.
Zöld zahtar változat: hagyjuk ki a szumákbogyót és helyettesítsük majorannával, görögszéna levéllel vagy szárított petrezselyemmel.

Zhoug
Jemeni fűszerpaszta koriander zöldjével és gyümölcsökkel, van benne zöld csilipaprika, fokhagyma, feketebors és olívaolaj.

 

* Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.