Baba ghanoush
Közel-keleti padlizsán-püré fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, (szárított vagy friss) petrezselyemmel és tahinival. (Víz, kis ecet, só, bors szükség szerint.)
Pita kenyérre kenik vagy csak belemártogatják.
Berbere
Etióp fűszerkeverék, hozzávalók:
2 teáskanálnyi egész római köménymag
4 egész szegfűszeg
3/4 teáskanálnyi fekete kardamom magja
1/2 teáskanálnyi egész feketebors
1/4 teáskanálnyi egész szegfűbors
1 teáskanálnyi görögszéna mag
1/2 teáskanálnyi egész koriander mag
10 apró piros, szárított csilipaprika
1/2 teáskanálnyi gyömbérpor
1/4 teáskanálnyi kurkuma
1 teáskanálnyi só
2 1/2 evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika
1/8 teáskanálnyi őrölt fahéj
1/8 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, pirítsa meg a római köményt, szegfűszeget, kardamomot, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergesse. Húzza félre a lángról és hagyja hűlni 5 percig.
Távolítsa el a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban törje össze, vagy darálja finomra a megpirított fűszereket és a csiliket együtt. Keverje hozzá a többi por alakú hozzávalót is. Tárolja jól záródó üvegcsében száraz, hűvös, sötét helyen.
Dukka(h)
Hozzávalók:
125 g szezámmag
75 g mogyoró vagy pörkölt csicseriborsó
50 g koriandermag
25 g köménymag
1 teáskanál só
1 teáskanál feketebors
1 teáskanál szárított kakukkfű vagy menta
Ezt az egyiptomi fűszerkeveréket kenyérrel szolgálják fel, amit olívaolajba mártogatnak, majd a dukkába.
Pirítsuk halványbarnára a szezámmagot egy serpenyőben. Vegyük ki. Pirítsuk most a mogyorót 5 percig, dörzsöljük le a héját (a pörkölt csicseriborsót már nem kell pirítani), ezután jön a koriandermag és a kömény, amíg besötétülnek. Mikor kihűltek, mind keverjük össze és törjük durva porrá. Ez a keverék légmentesen lezárva, hűvös helyen 3 hónapig eláll.
Hawaj
hawayil, jemeni fűszerkeverék
Hozzávalók:
6 teáskanál feketebors
3 teáskanál köménymag
1 teáskanál sáfrány
1 teáskanál kardamommag
2 teáskanál kurkumapor
Mozsárban vagy mixerben a kurkuma kivételével őröljük össze a fűszereket. Keverjük hozzá a kurkumaport és zárjuk csavaros üvegbe.
Hummus
fűszeres csicseriborsó püré, hommus, hummusz
Hozzávalók:
25 dkg főtt csicseriborsó
3 evőkanál szezámkrém (tahini)
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál tengeri só
2 evőkanál olivaolaj
2 evőkanál citromlé
Előkészítés: a csicseriborsót válogassuk ki, majd áztassuk be legalább 12 órára, mert rendkívül kemény termény. Az áztatóvizében főzzük puhára, számítsunk 2-2 1/2 óra főzési időre. A főzés alatt képződő habot szedjük le a víz felszínéről. A kuktában történő főzésnél minimum 45 perccel számoljunk. A csicseriborsó íze lényegesen különbözik az általunk ismert hüvelyes növényekétől, inkább semlegesnek mondható, így könnyedén fűszerezhetjük.
A hozzávalókat gyors fordulatszámú, késes pépesítőgéppel finom krémmé dolgozzuk el, ha szükséges egy kis folyadékkal lazítunk állagán.
A kész hummusz ehető így frissen is, de még finomabb, ha a hűtőszekrényben egy pár órára állni hagyjuk. Lepénykenyérrel (pita), valamint friss zöldségekkel - paprika, paradicsom, uborka - fogyasztjuk. Ha elegánsan akarjuk tálalni, a tálban felszolgált hummusz közepét kanállal kicsit megmélyítjük, egy-két evőkanál finom olívaolajat öntünk bele - ebbe lehet mártogatni a hummusz mellé a pitát -, megszórhatjuk kevés szezámmaggal vagy zahtarral (közel-keleti zöldfűszer) vagy tört gránátalmamaggal is.
Kabsa
kebsa fűszerkeverék
Hagyományos szaúd-arábiai és Perzsa-öböl menti találmány: kardamom, fahéj, kömény, szegfűszeg, szerecsendió, koriander, loomi, rózsabors és feketebors őrleménye.
Loomi
Az érett zöldcitromot megfőzik sós vízben, majd napon megszárítják. Feltörve vagy porrá őrölve használják. Irakban és a Perzsa-öböl menti országokban készítik.
Mouhammara
Földimogyoró, olívaolaj, kömény és csili keveréke. Arab kenyérrel fogyasztják.
Moutabel
Arab padlizsánkrém, tahinivel, olívaolajjal és citromlével. Legjobb friss meleg pita-kenyérrel.
Tabil
Hozzávalók:
1 evőkanál koriandermag
másfél teáskanál köménymag
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított csilipaprika
Tunéziai fűszerkeverék, a tabil ugyan koriandert jelent, de rendszerint ezt a keveréket értik alatta. Törjük össze a hozzávalókat egy mozsárban, majd előmelegített sütőben szárítsuk fél órát. Őröljük meg, zárjuk légmentesen üvegbe. Így 4 hónapig eláll.
Tahini
szezámvaj, szezámmagkrém, összezúzott szezámmag és olívaolaj keveréke
Hozzávalók:
20 dkg szezámmag
1 dl víz
1 gerezd áttört fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
tengeri só
1 citrom leve
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adagoljuk, hogy krémszerű legyen.
Taratour, közel-keleti szezámszósz
Hozzávalók:
1/4 csésze tahini
1/4 csésze citromlé
1/2 csésze víz
1-2 teáskanál só
Keverjük jól össze, amíg sima lesz. Elég sűrűre szokták készíteni, vigyázzunk a víz adagolásánál. Adhatunk hozzá 1-2 gerezd tört fokhagymát is. Halhoz, falafelhez, keftához vagy bármilyen zöldséghez használható szósz.
Tsire por
Nyugat-afrikai fűszerkeverék, más néven: suya, chin chinga.
Aranybarnára pörköljük a földimogyorót, ahogy kihűlt, megpirítjuk a fahéjat, szegfűszeget, szegfűborst, hogy illatuk felszabaduljon. Hozzákeverünk szárított-tört fűszerpaprikát, gyömbért, szerecsendiót, tengeri sót, és az egészet durvára daráljuk.
Sült húsok száraz páca. Előbb olajozzuk meg kissé a húst. Sütés után is megszórhatjuk vele. A kebabokat előbb lisztbe, majd felvert tojásba és tsire porba mártják.
Zahtar
Jordániai fűszerkeverék, de használják Észak-Afrikában és Törökországban is, főleg sült bárányhoz. Pasztává alakítható egy kis olívaolajjal, olajbogyót pácolnak benne, sütés előtt a lepénykenyér (khoubiz, pita) tetejét kenik meg vele. Hozzávalók:
50 g szezámmag
25 g őrölt szumákbogyó (sumac)
25 g szárított-porított kakukkfű (eredetileg az enyhén sós ízű perzsa bors- v. kakukkfüvet használták, Thymbra spicata L. var. spicata, ma már drága és védett növény, hiányában egy csipet só adható a keverékhez.
Pirítsuk meg a szezámmagot közepes lángon egy serpenyőben kevergetve. Ha kihűlt, adjuk hozzá a szömörcét és a kakukkfüvet. Légmentesen lezárva eláll 3-4 hónapig.
Zöld zahtar változat: hagyjuk ki a szumákbogyót és helyettesítsük majorannával, görögszéna levéllel vagy szárított petrezselyemmel.
Zhoug
Jemeni fűszerpaszta koriander zöldjével és gyümölcsökkel, van benne zöld csilipaprika, fokhagyma, feketebors és olívaolaj. |